Vi må ta ansvar for alt vi kan påvirke!

Publisert: 30/april/2023

Konsernsjef Jimmy Bengtsson i Veidekke sa i sitt innlegg på Entreprisedagen i Vest at det er viktig at byggenæringen tar ansvar for det den kan påvirke, ikke bare det næringen selv gjør. Bærekraftige entrepriser var tema på konferansen i Bergen torsdag 27. april, som samlet nær 150 deltakere.

Her følger tekst fra bygg.no om foredraget til Bengtsson.
Av: Ole Harald Dale

Konsernsjef Jimmy Bengtsson i Veidekke sa at det er viktig at byggenæringen tar ansvar for det den kan påvirke, ikke bare det næringen selv gjør.

Bengtsson pekte på at det er et stort tankekors at beslutningstakere sier at om hver og en bare konsentrerer seg om sitt felt så blir alt bra.

– Er det slik at man bare skal ta ansvar for det vi eier når man også kunne tatt ansvar for det vi kan påvirke? Selvsagt skal vi ta ansvar for det vi kan påvirke, sa Bengtsson.

Koster klima penger?

Bengtssons korte svar var at det ikke alltid gjør det. Han sa at det er mulig å redusere både klimagassutslipp og kostnader samtidig. Han brukte Veidekkes boligprosjekt Madla Tress fra Stavanger som eksempel.

– Her fant våre lokale prosjektledere ut at de kunne droppe armering i skillevegger mellom leilighetene. Armeringen trengs ikke der, men blir lagt inn av gammel vane. Det ga også tynnere vegger og dermed mindre bruk av betong. Det finnes mange slike eksempler på hvordan man kan utfordre måten man alltid har gjort ting på og både redusere klimagassutslipp og spare penger, sa Bengtsson.

Han sa at klimakostnader avhenger av hvordan man regner.

– Hvis man tar med hele investeringen her og nå på årets budsjett så koster det penger. Fordeler man kostnaden over et byggs levetid, tar hensyn til driftstider, til mindre bruk av strøm, blir det en helt annen kalkyle. Legger man også inn pris på CO2 i en slik kalkyle blir det et helt annet regnskap, sa Bengtsson.

Jimmy Bengtsson

Jimmy Bengtsson på Entreprisedagen i Vest.

Sats på funksjonskrav

Han hadde to forslag til byggenæringen kan gjøre for å redusere klimagassutslipp.

– Styr bort fra detaljkrav og sats på funksjonskrav i stedet. Detaljkrav fremmer ikke innovasjon. Det er også viktig å ikke bare tenke laveste pris. Ta med klima- og miljøløsninger i tillegg til pris når skal velge, sa Bengtsson.

Han pekte på at byggenæringen står for en stor del av klimagassutslippene og er en stor del av løsningen.