VBA pris Asbjørn Algrøy (t.h) fikk overrakt VBA-prisen 2021 – 2022 av Hans Martin Moxnes.

VBA-pris til Asbjørn Algrøy

Publisert: 04/nov./2022

Tidligere direktør i EBA Vestenfjelske og initiativtaker til Vestlandske Bygg- og Anleggsdag, Asbjørn Algrøy, ble torsdag 3. november tildelt VBA-prisen 2021 – 2022.

VBA-prisen tildeles personer som programkomiteen for konferansen mener har gjort seg fortjent til hederen. Prisen, som gir fri adgang til Vestlandske Bygg- og Anleggsdag, har tidligere gått til arkitektene Henrik J. Halvorsen og Eilif Bjørge.

– Årets mottaker er en levende legende og en selvskreven mottaker, sa programlederen på VBA, Hans Martin Moxnes. Algrøy ble direktør i EBA Vestenfjelske i 1989 og satt i jobben til 1997. 

Moxnes viste til at Algrøy i 1994 tok initiativ til et tverrsektorielt samarbeid i bransjen da Vestlandske Bygg- og Anleggsdag ble arrangert for første gang, den gang som et arrangement over to dager, i samarbeid mellom organisasjonene som organiserer entreprenører, byggmestre, rådgivende ingeniører og arkitekter. 

I sin takketale fortalte Algrøy om markedssituasjonen for bygg- og anleggsbransjen ved inngangen til 1990-årene.

 – Etter jappetiden fulgte en nedgangstid av dimensjoner som førte til at byggebransjen, etter kontinuerlig vekst siden 1945, ble bygget ned med om lag 75.000 årsverk. Heldigvis ble vi i vår region mindre rammet enn landet for øvrig – ikke minst som følge av de mange oppdragene i kjølvannet av utbyggingen på Kollsnes i Øygarden. Likevel var behovet stort for å skape en felles arena for utvikling av byggebransjen i vest, konkretisert gjennom Vestlandske Bygg- og Anleggsdag, sa Algrøy. – VBA har nå blitt arrangert 28 ganger – måtte det bli 28 ganger til, avsluttet prismottakeren.