Laerlinger uten grenser Betongfaglærlingene Knut Haukeland og Sverre Steinnes Romøren hos entreprenøren Strand, og Joakim Skjerping fra Arko Bygg, står bak organisasjonen «Lærlinger Uten Grenser». (Foto: EBA Vestenfjelske).

Lærlinger uten grenser!

Publisert: 05/mars/2018

Tre lærlinger i byggebransjen i Bergen har tatt et initiativ utenom det vanlige. Knut Haukeland, Sverre Steinnes Romøren og Joakim Skjerping har nemlig startet organisasjonen «Lærlinger Uten Grenser». Målet deres er å samle inn 250.000 kroner til innkjøp av en bil til transport av funksjonshemmede barn, og kjøre denne til Baku i Aserbajdsjan til sommeren. - Vi har allerede kommet over halvveis, og trenger støtte fra bedrifter, organisasjoner og privatpersoner for å nå målet.

Planen er å tildele bilen til organisasjonen JOY Norge, som jobber for å bedre kårene for funksjonsnedsatte barn i land der myndighetene i liten grad tar ansvar for disse. JOY har et senter i Baku for barn med funksjonshemninger som foreldrene ikke klarer å ta seg av, og har et stort behov for et kjøretøy som er tilpasset barna med blant annet heis for rullestol.

- Vårt motiv er, inspirert av Leger uten grenser, å bidra til at verden blir et bedre sted. Som unge under videregående opplæring i Norge blir vi godt ivaretatt, og vi føler at vi både kan og bør gjøre en innsats for barn som lever under helt andre kår enn det vi er vant til. Vi håper dette prosjektet også kan være med på å heve ryktet til byggfagslærlinger.

Ber entreprenørbedriftene om å stille opp

Alle de tre initiativtakerne er elever på TAF-linjen på Knarvik vidaregåande skule og utdanner seg for å ta fagbrev i betongfaget. Knut og Sverre har praksis hos FM Strand i Bergen og Joakim i Arko Bygg på Osterøy.

- Våre arbeidsgivere støtter entusiastisk opp om initiativet, og det samme gjelder flere av deres samarbeidspartnere i bygg- og anleggsbransjen lokalt. Vi har egen nettside der vi tilbyr profilering av bedrifter som støtter aksjonen, og i sosiale medier. Bedriftene kan også bruke logoen til Lærlinger uten grenser, og så får de sin egen logo på bilen, forteller guttene.

- Dette er et flott initiativ som vi ber alle våre medlemsbedrifter om å støtte opp om, sier direktør Hans Martin Moxnes i EBA Vestenfjelske.

Skal kjøre 7.500 kilometer

Utgangspunktet for Lærlinger uten grenser var lysten hos de tre kameratene til å ta en reise som også kunne hjelpe noen andre. En pengeinnsamling og en 7.500 kilometer lang biltur til Aserbajdsjan i løpet av sommerferien var noe de tre lærlingene fant å kunne gjennomføre, og derfor falt valget på å hjelpe Joy-barna.

– Men vi har fortsatt et stykke igjen for å nå målet for innsamlingen, og ganske mye praktisk som må ordnes før vi kan kjøre av gårde, konkluderer lærlingene.