Hans Martin Moxnes vi ma holde mafia tilstandene unna2

La den rette komme inn

Publisert: 08/mai/2017

Slipper du ufaglært svart arbeidskraft inn i hjemmet ditt, så kan du bare ha det så godt, skriver Hans Martin Moxnes.

Låt den rätte komma in (La den rette komme inn), er tittelen på en svensk prisbelønnet film fra 2008. Den handler om en ung gutt og en vampyrjente, og om hvem du skal eller kan invitere inn i hjemmet ditt. Vampyren kommer bare inn dersom du ber den om det.

Slik er det når du bruker ufaglært svart arbeidskraft hjemme også. Mange har nok gjort mer enn å tenke tanken på å spare noen tusenlapper ved å droppe moms på oppgjøret for en bil som fikk rettet ut noen bulker eller baderommet som ble innredet med nytt inventar. Følelsen av å gjøre noe du vet er ulovlig er kanskje ikke spesielt god, men er det så nøye da? Betaler du ikke nok skatt som det er, og hvorfor skal du være den eneste i nabolaget som lever livet med ren samvittighet?

Årelatingen av penger fra det hvite over til det svarte har imidlertid større ringvirkninger enn du sannsynligvis har tenkt over. De fem eller femti tusen kronene du tar ut av det regulerte økonomiske kretsløpet og gir videre i en brun konvolutt, går videre i systemet, og sjeldent til melk og brød til en stakkar. Betalingen for svart arbeid er et nødvendig element for kriminell aktivitet både du og de aller fleste andre nesten lovlydige ønsker å bekjempe; narkotikaomsetning, prostitusjon, menneskehandel osv. Se bare den nylig viste dokumentaren «Lykkelandet» fra NRK Brennpunkt.

Skattemyndighetene mener det hvert år totalt utføres svart arbeid for 420 milliarder kroner i Norge. Anslaget for det som utføres i hus og hjem er 150 milliarder kroner. I byggenæringen har vi derfor tatt til orde for enda sterkere incentiver for at folk skal velge hvitt fremfor svart, slik blant annet svenskene har gjort med suksess. Men vi støtter også helhjertet opp om samarbeidet som er etablert mellom ulike myndigheter for å få luket ut kjeltringene. I Bergen førte kontroll og etterforskning i regi Akrim-gruppen i fjor til at ti kriminelle aktører ble satt ut av stand til å fortsette sin virksomhet.

Et felles trekk ved avsløringene til Akrim-gruppen i Bergen og andre store byer er avdekking av større kriminelle nettverk med virksomhet i flere bransjer, der bygg og anlegg inngår. I Oslo har et patruljerende verneombud i snart ti år reist rundt i byen og avdekket livsfarlige og uverdige arbeidsforhold til arbeidere som bygger og pusser opp hjemmene til folk. Nå er mafia-tilstandene blitt så alvorlige at han ikke lenger tør å oppsøke byggeplasser i indre by fordi «det er visse folk du ikke legger deg ut med». De han sikter til er blant annet østeuropeiske gjenger som får holde på fordi det er et marked, og fordi kontrollen med det de gjør nærmest er fraværende.
Vi håper å holde disse tilstandene unna Vestlandet, men det krever innsats av alle. I private hus og hjem synes det dessverre også her som om tjenester utført av useriøse heller er regelen enn unntaket. Også i det profesjonelle eiendomsmarkedet ser vi tendenser til et «grått» marked for rehabilitering og oppussing. I samme sfæren stod det også nylig i en herværende avis om salg av ulovlig bygde leiligheter utført av utenlandske arbeidere som er blitt utnyttet på det groveste. Denne utviklingen er hele den organiserte og seriøse delen av bransjen opptatt av å bekjempe.

At man i det hele tatt tør å kjøpe svarte byggetjenester, med diskutabel kvalitet og vidtrekkende konsekvenser, må ha sin forklaring i at oppdagelsesrisikoen er svært lav og at det er noen kroner å spare. En Høyesterettsdom åpner imidlertid for at tusenvis av nordmenn som handler svart åker inn bak murene.
Vel, alt dette er nå under lupen til både myndighetene, seriøse byggherrer og bransjen selv. Mitt råd til deg er å tenke deg om neste gang du skal ha gjort noe hjemme. La den rette komme inn, så slipper du trøbbel!

Les BA-saken her: