Arets laerling 2022 Alle Alle de åtte som ble hedret i kåringen av «Årets lærling», fra venstre Anna Oline Bjørke Harnes fra FM Strand, Eline Imljakova-Rongevær fra Veidekke Bygg, Steffen Skjærli fra Mesta, Kent Ove Sæten fra HS Bygg, Harald Hanevik Folkestad fra Brødrene Ulveseth, Lisa Wallem fra NCC Norge, Maekele Petros Gebregziabiher fra Skanskaog Matias Nyland Orrestad fra Rygg Uglum Bygg & Betong. (Foto: EBA Vestenfjelske).

Kåret til «Årets lærlinger» i vest

Publisert: 25/nov./2022

Kåringen av «Årets lærling» i bygg- og anleggsbransjen i Vestland ble i år ekstra krevende fordi det var svært mange gode kandidater. Førsteplassen i betongfaget ble delt mellom Harald Hanevik Folkestad (19) fra Askøy og Matias Nyland Orrestad (19) fra Sande i Sunnfjord. I tømrerfaget delte Eline Imljakova-Rongevær (19) fra Åsane i Bergen og Kent Ove Sæten (21) fra Stryn topp-plasseringen, mens Steffen Skjærli (23) fra Jølster i Sunnfjord ble «Årets lærling» i anleggsrørleggerfaget. 

 

I betongfaget vanket det også heder og ære til tre lærlinger på delt andreplass; Lisa Wallem (22) Frekhaug i Alver, Maekele Petros Gebregziabiher (32) fra Laksevåg i Bergen og Anne Oline Bjarke Harnes (19) fra Seim i Alver.

 

Alle åtte ble hedret med diplom og premie på henholdsvis 10.000 kroner til hver av vinnerne og 5.000 kroner til de tre på andreplass på et stort arrangement i Bergen i regi av EBA, Vestenfjelske avdeling og Byggopp Vestland. Dette opplæringskontoret er blant de største i fylket, og følger opp nær 500 lærlinger, samt personer som følger utdanningsprogrammet fagbrev på jobb. 

 

Blir høyt verdsatt i bedriftene

– Det er bedriftene som nominerer de beste kandidatene til konkurransen om å bli «Årets lærling», opplyser direktør i EBA Vestenfjelske, Hans Martin Moxnes. – Deres uttalelser om lærlingenes faglige kvalifikasjoner og personlige egenskaper, blir vurdert og bedømt av en uavhengig jury i bransjen.

 

Harald Hanevik Folkestad kombinerer praktisk opplæring i betongfaget hos Brødrene Ulveseth med skolegang på TAF-linjen for bygg og anlegg på Knarvik vidaregåande skule. «Han er alltid positiv, er nøyaktig og meget selvstendig, og har godt humør. Det gjør ham til en høyt ønsket medarbeider på våre betonglag», heter det uttalelsen fra hans arbeidsgiver. Harald avslutter utdannelsen med eksamen og fagprøve neste år. 

 

Matias Nyland Orrestad har tatt byggfag på Øyrane vidaregåande skule. Han er nå lærling hos Rygg Uglum Bygg & Betong og skal avlegge fagprøve før neste sommer. «Han er både kunnskapsrik og kunnskapssøkende, og har vist seg som en faglig sterk og selvstendig arbeidskar», står det blant annet i begrunnelsen fra firmaet. 

 

Den ene vinneren i tømrerfaget, Eline Imljakova-Rongevær, går i lære i Veidekke Bygg. De beskriver henne som en fantastisk flink lærling, et arbeidsjern og ekstremt dyktig innenfor HMS. Eline er også elev byggfag på på TAF-linjen for bygg og anlegg på Knarvik vidaregåande skule og skal ta eksamen og fagprøve til våren.

 

Også den andre tømrer-kandidaten som gikk til topps i kåringen av «Årets lærling», Kent Ove Sæten, får rosende omtale av arbeidsgiveren HS Bygg. «Han leser seg opp og forhører seg med andre fagfolk etter hvert som han møter på tekniske utfordringer.» Kent Ove tok byggfag på Stryn vidaregåande skule og skal ta fagprøve til våren.

 

Steffen Skjærli tok vg1 Bygg- og anleggsteknikk på Øyrane vidaregåande skule og vg 2 Klima, energi og miljøteknikk på Flora vidaregåande skule, og jobber i Mesta. Han har tidligere tatt fagbrev som rørlegger. Nå supplerer utdannelsen med opplæring som anleggsrørlegger, og skal avlegge fagprøve neste år. Som lærling i dette faget lærer han å lage og vedlikeholde infrastruktur for vann, avløp og overvann i anleggsprosjekter, og jobber på flere prosjekter for Sunnfjord kommune. «Han er entusiastisk til arbeidsoppgavene, og ønsker alltid å være nøyaktig, effektiv og levere god kvalitet», uttaler Mesta om «Årets lærling» i anleggsrørleggerfaget.    

 

Har vist ferdigheter på høyt nivå

– Alle de nominerte kandidatene har dokumentert ferdigheter i sine fag på et meget høyt nivå, sier jurymedlem Mads Wiik Kleven. Han representerer Fellesforbundet i styret for Byggopp Vestland og var den som stod for kåringen av de aller beste lærlingene i 2022. 

 

– Bygg- og anleggsbransjen stilles overfor stadig strengere krav til bærekraft, klimatiltak og offentlig regulering i prosjektene. På den bakgrunn er det flott at svært mange virksomheter i bransjen utdanner fagarbeidere og på den måten møter disse utfordringene med egenutviklet kompetanse. Bedrifter som satser på lærlinger hadde også fortjent en pris, sier Mads Wiik Kleven.

 


 

Kontaktpersoner:

Hans Martin Moxnes, direktør i EBA Vestenfjelske                               Tlf. 934 54 200

Mads Wiik Kleven, regionleder i Fellesforbundet                                  Tlf. 906 21 390

Karl Strømsnæs, leder for Byggopp Vestland, avd. Sør                       Tlf. 992 24 009

Håkon Svoen, leder for Byggopp Vestland, avd. Nord                         Tlf. 975 86 667

 

Harald Hanevik Folkestad, «Årets lærling» i betongfaget                      Tlf. 951 71 652

Matias Nyland Orrestad, «Årets lærling» i betongfaget                         Tlf. 979 17 999

Lisa Wallem, nr. 2 i «Årets lærling» i betongfaget                                  Tlf. 986 39 474

Maekele Petros Gebregziabiher, nr. 2 i «Årets lærling» i betongfaget   Tlf. 455 25 489

Anna Oline Bjørke Harnes, nr. 2 i «Årets lærling» i betongfaget            Tlf. 466 44 866

Eline Imljakova-Rongevær, «Årets lærling» i tømrerfaget                      Tlf. 984 41 294

Kent Ove Sæten, «Årets lærling» i tømrerfaget                                     Tlf. 954 05 990

Steffen Skjærli, «Årets lærling» i anleggsrørleggerfaget                        Tlf. 477 06 613