Arets laeringer i vest

De er «Årets lærlinger» i vest

Publisert: 26/nov./2018

Sondre Aasen (18) og Nicklas Fjeldstad (20) fra Bergen, Brage Skorve Haugland (19) fra Askøy, og Andreas Svoren Strand (20) fra Stryn har alle gjort seg fortjent til tittelen «Årets lærling» i bygg- og anleggsbransjen på Vestlandet. Sondre og Andreas delte æren som de fremste lærlingene i betongfaget, mens Nicklas og Brage gikk til topps i henholdsvis asfaltfaget og tømrerfaget. 

Sondre Aasen er lærling hos LAB Entreprenør, Nicklas Fjeldstad hos NCC Industry, Brage Haugland hos Skanska Norge og Andreas Svoren Strand tok fagbrev som lærling i HS Bygg før sommeren.  

Premien til vinnerne på 10.000 kroner og et diplom ble overrakt av fagopplæringssjef Torbjørn Mjelstad i Hordaland fylkeskommune på et arrangement i regi av Entreprenørforeningen Bygg – Anlegg, Vestenfjelske avdeling. Det er bedriftene som nominerer sine beste kandidater til konkurransen om å bli «Årets lærling». Deres uttalelser om den enkeltes faglige kvalifikasjoner og personlige egenskaper, blir vurdert og bedømt av en uavhengig jury i bransjen.

– Jeg er imponert over det faglige nivået til kandidatene, og over den innsatsen ledere og instruktører i bedriftene gjør for å utdanne dyktige fagarbeidere, sa Mjeldstad under kåringen. Han rettet også en takk til Byggopp i Hordaland og Sogn og Fjordane. De to fagopplæringskontorene har nå ansvar for oppfølging av til sammen 370 lærlinger i større og mindre entreprenørbedrifter, som er rekord.

De fire vinnerne er takknemlige for at deres innsats og faglige prestasjoner blir verdsatt, og håper dette vil inspirere ungdom til å satse på en fremtid i bygg- og anleggsbransjen.

«Fra øverste hylle»
Sondre Aasen er TAF-elev på Knarvik vidaregåande skule og deltar i andre byggetrinn på det nye barne- og ungdomssykehuset til Helse Bergen. «Han er en lærling fra øverste hylle og har en innlevelse som virkelig er unik», heter det i uttalelsen fra LAB Entreprenør. Sondre skal ta fagprøve til sommeren, og vurderer flere muligheter deretter. – Kanskje satser jeg på videre utdannelse som byggingeniør eller på studier i matematikk. Utdannelse i Forsvaret frister også, sier han.

En motivator i 1.000 meters høyde
Den andre betongfag-vinneren, Andreas Svoren Strand, er allerede i gang med videreutdannelse på den tekniske fagskolen i Ålesund. – Men når jeg er ferdig der skal jeg tilbake til Stryn og gjøre betongarbeid sammen mine gode kollegaer i HS-Bygg, forteller Andreas. I læretiden var han med på mange utfordrende oppdrag, blant annet Loen Skylift. Der ble det utført betongarbeid i 1.000 meters høyde gjennom en hel vinter. «Andreas bidro best til å holde motivasjonen oppe uansett vær, arbeidsoppgaver og tidsfrister», står det i begrunnelsen fra hans arbeidsgiver.

Trillinger som satser på bygg og anlegg
Årets lærling i tømrerfaget, Brage Skorve Haugland, blir av Skanska Norge beskrevet som «ekstremt flink». Han utmerker seg blant annet med sitt sterke fokus på HMS, sin tegningsforståelse og evne til å planlegge arbeidsoppgavene. Brage er TAF-elev på Knarvik vidaregåande skule og skal gå opp til fagprøve i april neste år. For tiden er han engasjert i byggingen av ny barneskole og flerbrukshall i Knarvik. Brage er en av tre trillingbrødre, og broren Trygve gjorde seg nylig bemerket ved å vinne yrkes-NM i det samme faget. Den tredje trillingen, Eirik, er lærling i automasjonsfaget – også det rettet mot byggenæringen.

- Utrolig flott anerkjennelse
Nicklas Fjeldstad ble vinneren blant de nominerte lærlingene i asfaltfaget, og var også den juryen mente var best av samtlige. Han har vært elev på Os vidaregåande skule og skal ta fagprøve i mai neste år. Målet hans er å gå videre på teknisk fagskole. Arbeidsgiveren NCC Industry fremhever hans sterke faglige interesse og forståelse, og viser til at han allerede er blitt en meget dyktig maskinkjører. Som asfaltlegger er Nicklas vant med å bytte arbeidssted ofte, og trives med det. – Å bli kåret til «Årets lærling» er en utrolig flott anerkjennelse som inspirerer til fortsatt innsats i et utfordrende og spennende fag, sier han.