Sofie Oian

«Årets lærlinger» i vest

Publisert: 09/des./2020

I kåringen av «Årets lærling» i bygg- og anleggsbransjen i Vestland delte Lillian Nummedal Bryn fra HS Bygg i Stryn seieren blant tømrerlærlingene med Filip Turkerud fra Engelsen Bygg i Sveio. I betongfag-klassen ble førsteplassen delt mellom Sofie Øian fra Veidekke Bergen (bilde) og Henrik Wisth som jobber hos Brødrene Ulveseth i Bergen.

Blant betongfaglærlingane ble det også kåret to på delt andreplass; Janniche Næss Bergås fra Backe Bergen og Audun Haukeland, som er lærling i Obas Vest i Bergen. Dei fire vinnerne får 10.000 kroner i premie og de to på andreplass 5.000 kroner hver.

Det er bedriftene som nominerer de beste kandidatene til konkurransen om å bli «Årets lærling». Deres uttalelser om lærlingenes faglige kvalifikasjoner og personlige egenskaper, blir vurdert og bedømt av en uavhengig jury i bransjen.

– Jeg er imponert over det faglige nivået til kandidatene, og over innsatsen ledere og instruktører i bedriftene gjør for å utdanne dyktige fagarbeidere. Det sier jurymedlem Mads Wiik Kleven, som representerer Fellesforbundet i styret for Byggopp Vestland. Han takker også de ansatte på opplæringskontoret i Bergen og Førde som har ansvar for over 400 lærlinger hos større og mindre entreprenører i fylket.

Viser stor interesse og engasjement for faget

Lillian Nummedal Bryn er fra Vik i Sogn, og er lærling på andre året. Hun tok først idrettsfag på Voss gymnas, og deretter ett år på Bygg- og anleggsteknikk på Sogndal vgs.

I begrunnelsen fra HS Bygg heter det at hun helt fra starten som lærling har vist stor interesse og engasjement for tømrerfaget. «Lillian har bevist at hun takler varierte arbeidsoppgaver på en god måte, som eksempelvis ombygging av næringsbygg til leiligheter, nybygg av hus og hytte, og total renovering av et gammel hus. Lillian er alltid motivert for nye typer arbeidsoppgaver.»

«En usedvanlig positiv og engasjert lærling»

Filip Turkerud er fra Sveio, og gikk Bygg- og anleggsteknikk på Haugaland vgs. I Engelsen Bygg er han lærling på andre året, og de sier i sin uttalelse at Filip er en usedvanlig positiv og engasjert lærling, som ikke er redd for å stille kritiske spørsmål. «Han er lærevillig, pliktoppfyllende, har stor arbeidskapasitet og et sprudlende humør».

Sofie skal bli byggingeniør

Sofie Øian fra Bergen gikk TAF-linjen på Knarvik vgs, og etter fire år med skolegang og praktisk opplæring tok hun før sommaren fagprøven i betongfaget og eksamen som ga henne studiekompetanse. Som lærling jobbet hun for Veidekke Entreprenør i Bergen på veiprosjektet E39 Svegatjønn - Rådal. I høst startet hun på Høgskulen på Vestlandet med mål om å bli byggingeniør.

Får skryt for god dokumentasjon av arbeidet

Også den andre betongfag-vinneren, Henrik Wisth fra Bergen, er TAF-elev på Knarvik vgs, og skal avslutte utdannelsen til sommeren. Hos Brødrene Ulveseth har han blant annet jobbet på flere store boligprosjekter. De sier at Henrik er positiv, nøyaktig og jobber selvstendig, og at han er flink til å dokumentere alt han gjør på byggeplassane. «Vi har ikke sett tilsvarende loggføring med slik kvalitet hos oss noen gang.» 

Best dokumenterte fagprøve noen gang

Janniche Næss Bergås er fra Seim i Alver kommune, og fikk delt andreplass blant betongfaglærlingene. Hun avsluttet utdannelsen på TAF-linjen på Knarvik vgs i år. Backe Bergen trekker frem at hun som lærling jobbet både selvstendig og godt. «Fagprøven bestod hun med glans. Prøvenemden mente det var den best dokumenterte fagprøven de noen gang hadde sett med hensyn til skriftlig forberedelse, tegninger, snitt og detaljer.»

Lærling som tenker utenfor «boksen»

Om Audun Haukeland fra Bergen, den andre på delt andreplass blant betongfaglærlingene, forteller OBAS Vest at han har vært med på alt fra rehabilitering av historiske bygg til et demningsprosjekt på fjellet. «Han har ofte kreative løsninger, og kan bli satt til oppgaver som krever at en tenker utenfor boksen.» Som de andre som gikk til topps i betongfag-klassen har Audun sin utdannelse fra TAF-linjen på Knarvik vgs.

Les oppslaget i BT om Årets lærling (side 34-35)
Les oppslaget på BA om årets lærling
Les oppslaget på bygg.no om årets lærling
Les oppslaget i Bergensavisen Pluss om Årets lærling
Les oppslaget i Sogn Avis Pluss om Årets lærling
Les oppslaget i Nordhordland Pluss om Årets lærling
Les oppslaget på vestavind-sveio.no om Årets lærling
Les oppslaget på TV Haugaland om Årets lærling
Les oppslaget i Fjordingen om Årets lærling
Les oppslaget i Sunnhordland om Årets lærling
Les oppslaget i Fanaposten om Årets lærling
Les oppslaget i Fjordingen Pluss
Les oppslaget i Fanaposten Pluss 
Les oppslaget i Sogn Avis om Årets lærling
Les oppslaget i Avisa Nordhordland om Årets lærling
Les oppslaget i Strilen Pluss om Årets lærling