Arets laerlinger 2019 Årets lærlinger i bygg og anleggsbransjen på Vestlandet. Fra venstre Jakob Ruud, Anna Mathilda Øsleby, Henrik Bakke og Øyvind Drageset Remme. (Foto: EBA Vestenfjelske).

«Årets lærlinger» i vest

Publisert: 26/nov./2019

Anna Mathilda Øsleby (19) fra Osterøy og Jakob Ruud (19) fra Sogndal har gått til topps i kåringen av «Årets lærling» i bygg- og anleggsbransjen på Vestlandet. På delt andreplass kom Henrik Bakke (20) fra Sund og Øyvind Drageset Remme (19) fra Voss.

Alle fire har utdannet seg i betongfaget. Anna Mathilda Øsleby er lærling hos FM Strand i Bergen, Jakob Ruud hos Veidekke Entreprenør distrikt Sogn og Fjordane, avdeling Sogndal og Øyvind Drageset Remme hos O.L. Kythe på Voss. Henrik Bakke har vært lærling hos Brødrene Ulveseth og tok fagprøve i vår, og jobber nå som fagarbeider i firmaet.

 

Det er bedriftene som nominerer sine beste kandidater til konkurransen om å bli «Årets lærling». Deres uttalelser om den enkeltes faglige kvalifikasjoner og personlige egenskaper, blir vurdert og bedømt av en uavhengig jury i bransjen.

 

Kåringen fant sted på et arrangement i regi av Entreprenørforeningen Bygg – Anlegg, Vestenfjelske avdeling. Vinnerne fikk 10.000 kroner og de to på andreplass 5.000 kroner hver. Sjekker og diplom ble overrakt av Mads Wiik Kleven som representerer Fellesforbundet i styrene for opplæringskontorene Byggopp Hordaland og Byggopp Sogn og Fjordane. 

 

– Jeg er imponert over det faglige nivået til kandidatene, og over den innsatsen ledere og instruktører i bedriftene gjør for å utdanne dyktige fagarbeidere, sa Mads Wiik Kleven under kåringen. Han takket også de to Byggopp-kontorene som har ansvar for til sammen 410 lærlinger i større og mindre entreprenørbedrifter, som er rekord.

 

De fire lærlingene som ble hedret som de beste blant mange gode kandidater, er takknemlige for at deres innsats og faglige prestasjoner blir verdsatt. De håper kåringen av «Årets læring» vil inspirere ungdom til å satse på en fremtid i bygg- og anleggsbransjen.

 

«Meget kompetent lærling»


Anna Mathilda Øsleby er TAF-elev på Knarvik vidaregåande skule og er inne i sitt fjerde og siste år som lærling. Da hun begynte som 16-åring var hun første kvinnelige lærling i FM Strand, men nå er fire av totalt 11 lærlinger i firmaet jenter. For tiden jobber hun på et boligprosjekt på Leidarkollen i Loddefjord i Bergen, parallelt med skolegang og pensum i fag som gir studiekompetanse.

 

«Anna har gjennom sitt engasjement og sin personlighet fremstått som en solid og meget kompetent lærling», heter det blant annet i uttalelsen fra FM Strand.

 

- Jeg gleder meg til å avslutte læretiden med fagprøve til våren. Deretter skal jeg tjenestegjøre i Sjøforsvaret i ett år. Så får jeg se hva det blir videre. Med min utdannelse har jeg mange muligheter, sier hun fornøyd. 

 

«En pådriver på byggeplassen»

Den andre vinneren, Jakob Ruud, har gått på Sogndal vidaregåande skule og skal ta faprøve til sommeren.

 

Som lærling hos Veidekke Entreprenør har han vist så gode faglige ferdigheter at han er blitt utnevnt til bas på prosjektet han jobber på nå, det nye bybadet i Ålesund. «Som person er Jakob en pådriver på byggeplassen. Han har bevist at dette håndterer han som om han har vært fagarbeider i mange år».

 

- Jeg har fått prøve meg i flere ulike prosjekter med forskaling og betongstøp. Bedriften har gitt meg tillit som bas, og det synes jeg har vært artig og lærerikt, sier Jakob.

 

 

Kom tilbake etter arbeidsulykke

Henrik Bakke fikk delt andreplass i konkurransen som «Årets læring». Han startet som TAF-elev på Knarvik vidaregåande skule i 2015, og begynte samtidig som lærling hos Brødrene Ulveseth. Etter noen måneder ble han skadet i en arbeidsulykke. Han måtte gjennom en operasjon som gikk fint, men trengte mye opptrening og hvile før han kunne komme tilbake til arbeidslivet.

 

Det ble laget en oppfølgingsplan som Henrik fulgte til punkt og prikke. «Han ble en lærling som betonglaget alltid ville ha med seg på grunn av sin positive holdning og meget gode humør», heter det i uttalelsen fra bedriften. «Henrik Bakke har vist at det med rett innstilling og vilje er alt mulig, og han oppnådde sitt mål om å bli betongfagarbeider».

 

I læretiden jobbet Henrik Bakke på flere prosjekter hos Brødrene Ulveseth. Nå arbeider han på et boligprosjekt på Sandslimarka i Bergen.

 

- Jeg trives veldig godt både med arbeidsoppgaver og med kollegaene. Det fine arbeidsmiljøet betyr veldig mye, sier Henrik.

  

«Fantastisk representant for lærlingar»

Øyvind Drageset Remme delte andreplassen med Henrik Bakke. Han begynte på villmarkslinjen på Voss vidaregåande skule. Etter ett år gikk han over på bygg- og anleggsteknikk og har også tatt realfag. Læretiden hos O.L. Kythe går over tre år.

 

- Jeg trives godt som lærling. For tiden jobber jeg på en trafostasjon i Eidfjord i Hardanger. Planen er å ta fagprøve våren 2021, forteller Øyvind.

 

«Øyvind er en fantastisk representant for lærlinger. Han er alltid søkende etter nye ting som kan læres, og kanskje forbedres», skriver O.L. Kythe i begrunnelsen.

 

Kontaktpersoner:

Jonny Olsen, leder for Byggopp Hordaland                                      Tlf. 996 20 315

Håkon Svoen, leder for Bygg Sogn og Fjordane                              Tlf. 975 86 667

Hans Martin Moxnes, direktør i EBA Vestenfjelske                          Tlf. 934 54 200

Anna Mathilda Øsleby, «Årets lærling»                                            Tlf. 911 78 038

Jakob Ruud, «Årets lærling»                                                            Tlf. 476 82 195

Henrik Bakke, nr. 2 i «Årets lærling»                                                Tlf. 452 17 260

Øyvind Drageset Remme, nr. 2 i «Årets lærling»                             Tlf. 412 08 118 

 

 
Omtale i media:
Sogn Avis - nett og papir  
Ytre Sogn Avis -  papir 
Avisa Hordaland - Papir
Bygdanytt - nett 
Vestnytt - papir og nett
BT - papir